Miloš Pavlović – DevOps akademija

Miloš Pavlović, 37 godina, radim u Beogradu na novoj poziciji cloud engineer. Po struci sam saobraćajni inženjer i na početku karijere sam bio i zaposlen na poslovima u struci. Vremenom, u saradnji sa IT odeljenjima, moja karijera je doživela obrt i sada sam zadužen za migraciju na hybrid cloud okruzenje.

Zašto ste se odlučili za prekvalifikaciju u DevOps oblast?

S obzirom na to da me Cloud tehnogije interesuju već neko vreme, i da sam već godinu dana 20% svog radnog vremena zadužen za saradnju sa timom koji radi na migraciji aplikacija na Azure, DevOps mi je bio logičan sled u razvoju karijere.

Kako je tekao proces usvajanja novih vestina i tehnika?

Verovatno bih slagao bih kada bih rekao glatko. Šalu na stranu, naravno potrebno je dosta truda i motivacije da nakon radnog vremena slušate predavanja i usvajate nova znanja, ali proces je lakši kada ispred sebe imate jasan cilj i dobro organizovanu nastavu na čelu sa iskusnim predavačima.

Da li ste polagali neke ispite i ako jeste da li su obradjene teme na DevOps akademiji pomogle u pripremi ispita?

Od ispita sam položio AZ-900 i AZ-104 koji su mi bili neka vrsta uslova za prebacivanje na novu poziciju u okviru postojeće organizacije. Naravno, kako to i sama pozicija iziskuje u obavezi sam da položim i AZ-305 čije je spremanje u toku, a nešto kasnije planiram i AZ-400. Svakako da su predavanja na akademiji u mnogome pomogla u njihovom spremanju, jer je sam program i sačinjen na osnovu Microsoft gradiva, a i primeri iz prakse doprinose boljem razumevanju materijala.

Kako ste dobili ponudu za promenu zvanja na DevOps inženjer?

U organizaciji u kojoj trenutno radim, dolaskom novog menadžmenta odlučilo se na prelazak na Agile metodologiju počev od 2024 godine. Kako sam ja već bio u kontaktu sa timom koji radi na hybrid cloud rešenjima, procenio sam da bi to bila dobra prilika da konkurišem za poziciju u istom. Posle nekog vremena su me obavestili da prelazim u željeni tim, što je za mene predstavljalo potvrdu dosadašnjeg uspešnog rada ali i veliki podstrek za budući, jer me na novom radnom mestu očekuje puno ozbiljnih izazova.

Da li je to što ste u trenutku dobijanja ponude pohadjali DevOps akademiju, doprinelo tome da dobijete ponudu za prekvalifikaciju na DevOps?

Da, uticalo je u velikoj meri, rekao bih. Pre svega dobio sam sva neophodna znanja i sigurnost da ću moći uspešno da savladavam nove izazove. Osim toga, program akademije priložio sam menadžementu kao neku vrstu dokaza svoje posvećenosti i vizije za budućnost. Troškove akademije je, inače, pokrila moja firma.

Savet ostalima koji razmišljaju o prelasku u DevOps.

Savetovao bih svima koji razmišljaju o prelasku da se naoružaju strpljenjem i dobrom motivacijom. Mišljenja sam i da je izbor kvalitetnog nastavog programa jako važan, jer je gradivo zahtevno i obimno. Na kraju dana, rekao bih da DevOps jeste uveliko naša sadašnjost ali i budućnost tako da će se uloženi trud sigurno isplatiti.

Scroll to Top