uspesna prikazna - devops - nikola angelkovski

Јас сум Никола Ангелковски, имам 24 години, доаѓам од Скопје и моментално работам како Associate Cloud Engineer во RLDatix. Голем фан сум на сите типови на спортски активности, а најчесто играм кошарка, фудбал и билијард. Моите моментални хобија се свирење на гитара и читање стручна литература за збогатување на техничкото знаење.

Желбата да бидам DevOps инженер произлезе сосем случајно кога видов оглас за пракса за DevOps инженери, и како одминуваше времето и навлегував подлабоко во светот на DevOps, сфатив дека го имам направено вистинскиот избор и дека DevOps е тоа што сакам да го работам.

Сметам дека една од клучните вештини кои треба да ги поседува еден DevOps инженер е ефикасната комуникација, затоа што имаме постојана комуникација со целиот тим, и треба да знаеме како да ги пренесеме правилните информации за да дојдеме до вистинското решение, и со тоа да ги задоволиме потребите на тимовите во кои работиме. Од практики, секогаш треба да обрнеме особено внимание на читливоста на кодот, ефикасното користење на ресурсите со кои работиме, како и одржување на безбедноста на највисоко ниво.

Terraform е една од најкористените алатки за менаџирање на инфраструктурата како код (Infrastructure as Code – IaC) и со нејзино користење се крати процесот на рачно креирање и менаџирање на ресурсите, и дополнително нуди подобра прегледност врз сето тоа што ние го креираме, како и конфигурациите за истото.

Еден нов тренд кој е во подем во индустријата е искористувањето на можностите на вештачката интелигенција за поефикасно и побрзо работење. Иако е сеуште во раст и развој овој тренд, сепак сметам дека иднината ќе се заснова на уште поголема автоматизација на процесите, и со тоа поголемо олеснување на нашата работа, меѓутоа со поголеми предизвици во однос на мониторингот на безбедноста и стабилноста на таа автоматизација.

Не се плашете да поставувате прашања за сето она што ве интересира, секогаш барајте дополнителни ресурси за учење и вежбање и секогаш бидете отворени кон промени и новитети, затоа што DevOps светот секојдневно станува се подинамичен и поопширен, а со тоа се наметнува и барањето за постојано надоградување и надополнување на знаењето кај DevOps инженерите, како и потребата за агилно работење во брзорастечки средини.

Scroll to Top