fbpx

Zašto je DevOps perspektivan pravac za Upgrade IT karijere?

 

Prema BusinessWire-u, DevOps tržište rada zabeležilo je rast od 24% u 2022. godini, a istraživanja pokazuju da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti. Kao edukativni centar koji prati svetske trendove, odgovorili smo na potrebe našeg tržišta, pa je Seavus IT Edukativni Centar kreirao prvu DevOps akademiju u Srbiji. Pored akademije, oformili smo i sopstvenu DevOps laboratoriju. Ovo je prilika da naši studenti u Srbiji i regionu steknu znanja i veštine za profesionalni razvoj kroz praktičan rad.

 

U ponedeljak, 20.03.2023, u 18 sati, organizujemo webinar na temu „Zašto je DevOps perspektivan pravac za Upgrade IT karijere?“. Razgovaraćemo o svetskim trendovima u oblasti DevOps profesije i sfere i upoznati module koji će se predavati na prvoj DevOps akademiji u Seavus IT Edukativnom centru. Svoja iskustva sa nama će podeliti: Bratislav Vukadinović – Cloud, DevOps i Infrastructure Technical Lead i Aleksandar Đorđević – Senior Cloud, DevOps and Infrastructure Engineer, mentori DevOps Akademije. U realizaciji ideje o kreiranju ovog obrazovnog programana oslanjali smo se na njihovo znanje i iskustvo. Sa nama će biti i Jelena Jakovljević – Technical recruiter, koja će nam približiti koliko je važna i tražena ova profesija.

Link za webinar: https://seavus.webex.com/weblink/register/rd8fdce9666c52761fd284908de7cac59

 

DevOps je skup praksi, koje povezuju razvoj softvera (Dev) i IT operacije (Ops) kako bi se poboljšala komunikacija, ubrzao proces razvoja i povećao kvalitet softverskog proizvoda.

U devetomesečnom programu DevOps akademije u Seavus IT Edukativnom centru uglavnom se izučava:

– Cloud tehnologije, posebno Azure Cloud za administraciju, arhitekturu i bezbednost određene platforme.

– Kubernetes, kao alat za upravljanje mikroservisima, administraciju i monitoring, kao i osnove kontrole verzija sa GIT-om i komande ovog softvera.

– AzureDevOps, deo modula za neprekidan i brz prenos podataka od procesa razvoja do kontinuirane isporuke i integracije.

– Linux operativni sistem.

 

‘’DevOps obuhvata bogat portfolio ekspertiza i tehnologija, pa je zato veoma važno, pogotovu za sam start, izabrati one najbitnije, najčešće korišćene i trenutno najtraženije tehnologije u IT industriji. Pored raznovrsnog teorijskog znanja, koje ce svaki pojedinac steći na DevOps akademiji, svi polaznici će proći kroz mnoštvo praktičnih vežbi. Za tu svrhu kreirali smo LAB okruženje, koje se sastoji od fizičkih servera, virtualizacionih platformi, virtualnih mašina, Cisco ASA uređaja, Cisco rutera, Cisco proxy uređaja, Cisco Power Fire uređaja i slično. Svi ovi uređaji će biti na raspolaganju studentima tokom trajanja akademije i omogućiti kreiranje “enterprise hybrid” okruženja (OnPrem-Azure Cloud), kakva se danas koriste u korporacijama. Jedan od primera takve hibridne mreže, koju ćemo i praktično kreirati tokom nastave, je ilustrovan slikom ispod. Upravo ovaj model će nam služiti kao polazni scenario za različita testiranja, upgrading, t-shoooting i slično, tako da će polaznici moći da steknu praktično znanje u pravom smislu te reči.’’ – rekao je Bratislav Vukadinović, koordinator DevOps akademije I tvorac DevOps LAB-a.

 

Razgovarali smo i sa Aleksandrom Đorđevićem o značaju Kubernetesa u DevOps-u kao profesiji

‘’Može se reći da je Kubernetes postao de facto standard oko kojeg se gradi infrastruktura i arhitektura modernih aplikacija. On je zapravo i omogućio usvajanje i veliku primenu DevOps principa kao što su CI–continuos integration i CD–continuos deployment.  Poznavanje Kubernetesa predstavlja polaznu tačku za rad u DevOps oblasti. Čak i ako ga trenutno ne koristite u vašem poslu, njegovo poznavanje i razumevanje svih mogućnosti za njegovo korištenje može u velikoj meri pomoći onima koji se odluče da postanu DevOps inženjeri.’’

O važnosti i velikoj potražnji za DevOps profesionalcima, Jelena Jakovljević, Technical Recruiter u Seavus-u:

“DevOps pozicija postaje sve popularnija u Srbiji i regionu u poslednjih nekoliko godina, s obzirom na to da spaja najbolje od dva sveta – razvoj softvera i operacije. Kompanije u Srbiji sve više traže inovativne načine za privlačenje talentovanih DevOps inženjera, jer njihov deficit postaje veliki izazov za domaću IT industriju. Seavus trenutno upošljava preko dvadeset DevOps inzenjera, a težimo tome da taj broj bude dosta veći. Danas, DevOps inženjeri su među najtraženijim IT profesionalcima u Srbiji, što predstavlja izuzetnu priliku za specijalizacijom u jednoj od najbrže rastućih oblasti IT industrije.”

 

Više o ovoj temi, čućete na našem webinaru, u ponedeljak, 20.3, od 18 sati, prijavite se na ovom linku:

https://seavus.webex.com/weblink/register/rd8fdce9666c52761fd284908de7cac59

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top