fbpx
uspeshna prikazna - renata karajanova - software tester

Здраво, јас сум Рената, алумни студент на академијата за Software Testing,  инаку дипломиран економист по Е-Бизнис на Економски факултет. Голем љубител на добри книги, моментално во процес на градење на домашна библиотека 😊

Кога решив дека сакам да направам промена во кариерата, Software Testing беше првата работа која ме привлече бидејќи нуди многу интересна и предизвикувачка кариера, имаш простор за креативност и иновација, постојано учење и развој. За СЕДЦ имав слушнато многу позитивни коментари, програмата им беше многу добро организирана, па мојот избор беше лесен.

Минимални. Претходното работно место ми беше од областа на финансии и администрација, па познавањата од IT сферата би рекла дека ми беа минимални пред да се запишам на академијата.

Баланс меѓу двете 😊 Двата типа на тестирање – мануелно и автоматско се применливи во различни случаи во зависност од различни фактори – буџет, барањата и структурата на проектот, достапни ресурси и време, и не се меѓусебно исклучиви, туку треба внимателно да се одбере кога мануелно, а кога автоматско тестирање.

И двете, секој за својата намена.

Работата на реален проект на самиот крај на академијата би рекла дека ми беше најголем предизвик. Работевме во тим со колеги од останатите академии, и тогаш за прв пат добиваш чувство како би изгледала работата во еден тим составен од девелопери, дизајнери, тестери.. Комуникацијата и тимската работа од почетокот до крајот на проектот беше голем предизвик и едно многу убаво искуство за мене.

Организацијата на времето е предизвик исто така. Во тој период имав работа со полно работно време, после кое брзав да стигнам на предавања, а по предавањата мораш да најдеш време да ги завршиш зададените домашни задачи и да научиш нешто повеќе за темата.

За сите оние кои се двоумат дали да започнат кариера во Software Testing, го препорачувам како навистина интересна област, со многу можности и ве охрабрувам да го направите тој следен чекор. Верувајте во себе и доколку вложите доволно време и труд, верувам дека ќе ви се исплати.

Креирај ја и ти својата успешна приказна преку академијата за софтвер тестинг!

Уписите за новата група се во тек, започнуваме на 20 ноември!

Scroll to Top