fbpx
uspeshna prikazna - marko djamtoski - programiranje

 

Јас сум Марко Џамтоски, љубител на фитнес и програмирање, и вистински се стремам кон одржување на здрав начин на живот. За мене, фитнесот не е само место за вежбање – тоа е  активност каде што се предизвикувам физички и ментално, постојано стремејќи се кон подобро. Програмирањето, пак, е мојот креативен излез и фасцинантен свет каде што можам да ги претворам идеите во реалност. Чувствувам огромно задоволство од активно ангажирање во софтверски проекти и истражување на новите технологии за решавање на предизвиците во реалниот свет. Надвор од моите професионални интереси, приврзаник сум на методот на  само-подобрување.

Постојано барам начини како да го подобрам своето знаење, вештини и начин на размислување. Медитацијата е еден од моите дневни ритуали, што ми помага да најдам баланс во моето секојдневие. Кога не сум во фитнес-центарот или програмирам, често може да ме најдете со книга во раце или на прошетка. Книгите отвараат нови светови, ги прошируваат моите граници и ми нудат голем напредок во кариерата и социјалните врски, додека движењето ми е начин на релаксација од секојдневните обврски.

На кратко, јас сум некој кој е заљубен во здравиот начин на живот, фитнесот, личната надградба и желбата за нови знаења. Верувам дека со постојаното учење и надградба, можеме да водиме поискрен живот и да оставиме позитивен печат врз светот.

Пред да станам програмер, имав силна желба да станам врвен ракометар и сонував да се издвојам во светот на спортот. Дури како дете, имав голем интерес за математика и физика и имав голем натпреварувачки дух. Сепак, моето патување во светот на програмирањето започна кога почнав да учам на факултет. Тоа беше значаен момент за мене, бидејќи целосно се посветив кон светот на кодирањето и развој на софтвер. Голем дел од моето детство го поминав седејќи пред компјутер, обидувајќи се да научам различни програми и да уживам во игрите. Интересно е дека учествував во настани за создавање на игри пред да започнам со веб девелопмент. Мојата страст да станам ракометар, постепено се промени откако започнав со студиите на факултет. Сега, иако не играм ракомет, останувам активен и ја одржувам својата физичка кондиција.

Како Full-Stack Developer, и двата краја нудат свои уникатни предизвици и најчесто позабавно ми е тоа што претставува поголем предизвик. Меѓутоа, кога станува збор за личен избор, особено сум заинтересиран за работа со Javascript.

Кога станува збор за најинтересната и најприсутната тема во светот на технологијата, не можам да не го споменам влијанието на вештачката интелигенција (AI). AI се наоѓа во средиштето на вниманието поради нејзините големи можности и придонес за многу области – здравство, автомобилска индустрија, финансии итн. Иако AI е непрекинат извор на изненадувања и истражувања, блокчејн технологијата има прекрасен потенцијал.

Блокчејн технологијата, со својата децентрализација, сигурност и транспарентност, има потенцијал да револуционира разни аспекти од нашето живеење. Способноста да се создаде безбедна, децентрализирана мрежа за размена на информации и вредности, го прави блокчејнот една од најинтересните развојни технологии во денешницата.

Иако AI е најпопуларна тема, блокчејнот се развива со огромна брзина и може да донесе значителни промени во начинот на кој соработуваме и разменуваме податоци во иднината.

Преодот од студент до лидер-тренер на академијата беше голем и влијателен момент во мојата кариера. Додека како студент се обезбедив со базични познавања и вештини, работата како лид-тренер ми овозможи да ги применам и усовршам овие знаења во реална работа со подучување на млади луѓе.

Исто така, областа на образованието во која работам, е непрекинат процес на учење и адаптирање. Важно е да бидам отворен кон новите технологии и методи за подучување и обука и соодветно да ги применам.

Дел од работите кои ги научив како студент, како тренер ги применувам во дневната практика. Познавањата и искуствата од тие денови ми помогаат да бидам подобар тренер и да ги инспирирам и поддржам новите студенти да ги постигнат своите цели.

Не се плашете од предизвиците и учењето. Образованието е најсилниот ресурс што може да го поседувате во вашиот живот. Не заборавајте дека знаењето е моќ, и тоа им дава можност на луѓето да го менуваат светот.

Секој ден е можност за нови откритија и раст. Искористете го времето во учење и развивање, и радувајте се на новите спознанија. Сферата на технологијата и науката нуди безброј можности, а вашата детерминација и страст може да ве доведат до енормни висини.

Помагајте си меѓу себе, работете во тим, и не заборавајте дека најважната работа за успешен развој е посветеноста кон  учењето. Вашиот труд и дисциплина кон постојано усовршување, на  крајот ќе ве донесе до посакуваниот успех. Ви посакувам среќа и успех во вашата кариера!

Scroll to Top