fbpx
uspeshna prikazna - ivan komninovski graficki dizajn

Разговараме со Иван Коминовски, студент на академијата за графички дизајн кој ја започнува својата кариера како motion graphic designer во Reto-links. Прочитајте го целосното интервју и дознајте повеќе за Иван!

Здравo, јас се викам Иван, имам 24 години и сум од Битола. Студирав на факултетот за ликовни умтености – Скопје, смер скулптура и модул графички дизајн.

Повеќе би сакал да изучувам motion design, затоа што креативно се пронаоѓам во тоа и кариерно би се усмерил во тој правец.

Пред запишувањето имав само искуство со илустрација, меѓутоа со текот на обуката процесот на дизајнираање стана побрз и посигурен.

Прв реален проект беше дизајн на лого за клиент, а потоа создавање на бренд индентитет. Работев како тимски лидер, имавме многу работа. Научивме колку е важна организираноста, работењето во тим, а и како ефикасно да го користиме даденото време за проектот.

Јас преферирам илустрација, затоа што имам најмногу искуство со тоа и добивам повеќе инспирација од стрип и анимација.

Би препорачал да ги совладаат принципите и елементите на дизајн и уметноста, поради тоа што низ текот на годините софтверите и алатите што ги користиме се менуваат, ама основите секогаш остануваат исти и се присутни во сите насоки на дизајн.

Scroll to Top