fbpx
simbol za ccna sertifikacija

Компјутерските мрежи датираат од  1960-тите, со појавата на ARPANET, кој беше создаден од Министерството за одбрана на САД за истражувачки цели. ARPANET беше првата компјутерска мрежа што ги имплементираше TCP/IP протоколите, кои се основата на современиот интернет. Во текот на 1970-тите и 1980-тите, компјутерските мрежи еволуираа и се проширија, што доведе до создавање на други мрежи како што се Usenet и Bitnet. Во 1990-тите беше воведена World Wide Web (WWW), која го трансформираше интернетот од мрежа на компјутери во платформа за комуникација, информации и трговија. Воведувањето на WWW го отвори патот за широко распространето усвојување на интернетот, кој оттогаш стана критична компонента на современото општество. Компјутерските мрежи денес се столбот на интернетот и играат клучна улога во модерната комуникација и трговија. Тие станаа суштински дел од нашиот секојдневен живот, поврзувајќи ги луѓето, организациите и уредите на глобално ниво. Во последниве години, cloud computing и edge computing стануваат сè попопуларни, овозможувајќи централизација и децентрализација на компјутерските ресурси по потреба.Накратко, повеќе од било кога, компјутерските мрежи денес се понапредни, широко достапни и широко користени.

Но ние сакаме да поразговараме за нешто поразлично, односно како Cisco и нивните сертификации се распространети на пазарот. Повеќето од ИТ компаниите на глобално ниво користат услуги и производи на Cisco, или според некои истражувања процентот на застапеност е околу 80%. Како водечка компанија за иновации и истражување во мрежната технологија, Cisco е одговорен за милиони работни места ширум светот. Кога сето ова ќе се собере, ни станува јасно зошто Cisco Certified Network Associate (CCNA) порасна во најпопуларна IT сертификација во светов. Годишниот пораст од 12% на пазарот на труд за мрежни професионалци е доказ во која насока се движиме и зошто можеби овој сертификат е вашиот прозорец кон успехот.

Учењето на CCNA значи стекнување знаења и вештини од областа на компјутерските мрежи, со фокус на технологиите на Cisco. CCNA сертификацијата ја потврдува вашата способност да инсталирате, конфигурирате и решавате проблеми на Cisco мрежните уреди, како и да ги разберете основите на мрежната безбедност, IP адресирањето, рутирањето и WAN технологиите.

За да заработат CCNA сертификат, студентите полагаат испит, кој опфаќа низа теми поврзани со компјутерски мрежи(вмрежувањето). Испитот е повеќекратен избор и базиран на симулација, и ги опфаќа и теоријата и практичните делови на вмрежувањето. Дополнително, сертификацијата е појдовната точка за сертификати од повисоко ниво како што се CCNP (Cisco Certified Network Professional) и CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert).

Ако сте заинтересирани за кариера во вмрежување, или сакате да го проширите вашето знаење во областа, тогаш CCNA може да биде вредна инвестиција.

Работни позиции кои можете да ги работите со стекнување на овој сертификат :

 • Мрежен инженер
 • ИТ администратор
 • Специјалист за ИТ поддршка
 • Архитект за инфраструктура
 • Мрежен техничар
 • Мрежен администратор
 • Мрежна поддршка
 • Администрација на сервери
 • Системски администратор
 • Системски инженер
 • Техничар за поддршка
 • Инженер за поддршка

На академијата за компјутерски мрежи и ИТ операции можете да се стекнете со знаењето потребно за овој сертификат. Со оваа академија започнавме уште во 2010 и ни претставува огромно задоволство што може да кажеме дека имаме 95% успешност во вработувањето на нашите студенти по завршетокот на истата.

Scroll to Top