fbpx

Risto Božinov – Akademija za sofver testing

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.21.0″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.21.0″ text_font_size=”1.1rem” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]

Predstavljamo Riste Božinova, alumnistu studenta sa Akademije za testiranje softvera, koji radi kao KA inženjer automatizacije u Proton Privacy By Default.   Pročitajte više o njegovom dosadašnjem iskustvu i šta znači biti deo mentorskog tima Akademije za testiranje softvera!

 

1.Ko je Risto Božinov?

Za sebe bih rekao da sam istrajan u stvarima, a kada postavim cilj planiram da ga ispunim. U slobodno vreme volim da istražujem tržište i proučavam najnovija dostignuća u tehnološkom svetu, igram fudbal sa prijateljima ili izlazim na piće. Uvek znam kako da izdvojim vreme da potražim kurs iz kojeg bih mogao naučiti nove stvari ili da pročitam knjigu. U profesionalnoj oblasti radio sam sedam godina kao agent za brigu o kupcima, ali sam došao do željene pozicije kao KA inženjer automatizacije u Protonu.

 

2.Odakle želja za testiranjem softvera i zašto baš SEDC?

Dok sam istraživao u kojoj oblasti bih mogao da se razvijam i napredujem, testiranje softvera se pokazalo kao najoptimalnija prilika u kojoj sam bio siguran da ću uspeti i da posao neću posmatrati samo kao posao koji moram da radim, već i kao posao koji bih voleo.  Kako tehnologija funkcioniše i naravno kvalitet isporuke proizvoda su stvari koje su me oduvek intrigirale i tako sam došao do odluke za testiranje softvera. Mogu reći da su me sama radoznalost o tome i doživotna ljubav prema tehnologiji dovele do ove tačke života. Po mnogim kriterijumima, nakon dugog istraživanja tržišta i konsultacija sa brojnim prijateljima koji su posetili ovu vrstu akademija, SEDC je izašao kao najbolji izbor. Naravno, to u svakom trenutku mogu potvrditi raznim argumentima, ali i svojim trenutnim profesionalnim napretkom.

 

3.Sa kojim izazovima ste se suočili na Akademiji?

U svakom pogledu, kada sam razmišljao da upišem Akademiju radi daljeg školovanja i stručnog usavršavanja, bio je izazov organizovati svoje vreme sa poslom i svakodnevnim obavezama. Kao i tokom studija, nakon razgovora sa kolegama, dobra organizacija je uvek bila najveći izazov. Naravno, uz dovoljno posvećenosti, sve je postignuto, ali u svakom pogledu određene stvari bi se morale žrtvovati da bi se došlo do cilja, a najveća žrtva je slobodno vreme. Na kraju krajeva, kao testeri softvera moramo biti organizovani ☺

 

4.Gde ste se zaposlili i na kojoj poziciji?

Pre nego što sam diplomirao na Akademiji, počeo sam da konkurišem za novu poziciju testera softvera. Znao sam da je ono što želim da radim automatsko testiranje, tako da je potraga za pozicijom trajala duže nego što se očekivalo, ali na kraju je bilo potpuno vredno truda. Trenutno radim kao KA inženjer za automatizaciju u kompaniji Proton Privacy by Default. Pored toga, zaposlio sam se i u SEDC-u kao asistent na Akademiji za testere softvera i imao priliku da pomognem velikom broju studenata sa poteškoćama sa kojima su se suočavali tokom studija.

 

5.Bili ste asistent grupama, a videćemo vas u novoj ulozi mentora, šta za vas znači biti deo ovog ekosistema?

Da budem iskren, nikada u životu nisam očekivao da ću dostići ovaj nivo, da ću moći da širim znanje o nečemu što volim da radim i radim sa ljubavlju. Sa svojim iskustvom kao agent za brigu o korisnicima, znao sam da bi pozicija asistenta bila prikladna, a pomoć koju sam pružio studentima je bila da što bolje savladaju gradivo i razjasne stvari koje nisu bile dovoljno jasne, ili su možda komplikovanije. Prelazak sa asistenta na mentora je još veći korak kojem se radujem i koga čekam. Ono što sam savladao i u šta sam uložio mnogo truda da to uradim sa ljubavlju, biće mi veliko zadovoljstvo da to mogu da podelim sa ostalim učenicima koji bi se odlučili na taj korak i spremni su na promene u svom životu u profesionalnoj oblasti. Naravno, ovde moram da pomenem ceo tim SEDC-a, bez kojeg Akademija ne bi mogla da dostigne ovaj nivo timskog rada i organizacije.

 

6.Saveti i trikovi za buduće testere softvera

Kao testeri, uvek treba da budete radoznali i postavljate pitanja o tome kako stvari funkcionišu, ali to znači da ako nešto ne razumete, nemojte biti stidljivi. Znam da na samom početku to može izgledati prilično komplikovano, novo je, ima veliki broj studenata koji totalno menjaju karijeru, ali ako se dovoljno potrudite, sigurno ćete doći do željene pozicije. IT industrija je zanimljiv i nov svet za veliki deo novih studenata, a testeri su ti koji omogućavaju da se na tržište isporuči stabilan i kvalitetan proizvod.

 

 

Napravite sopstvenu priču o uspehu kroz Akademiju za testiranje softvera!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top