fbpx

Martin Klimovski- Akademija za softver testing

1.Ukratko, ko je Martin?

„Ja sam Martin Klimovski, diplomirani inženjer elektrotehnike sa FEIT-a na smeru KSIAR.

Pokušao sam svoju karijeru u industriji ali nisam bio fasciniran time i odustao sam. Počeo sam da čitam o testiranju jer u to vreme takođe nisam želeo da se bavim programiranjem. Posle nekog vremena video sam da postoji Akademija za softver testing, i tako sam se pojavio na vratima SEDC-a.”

2.Zašto ste odlučili da studirate softver testing?

Oduvek sam želeo da znam kako stvari funkcionišu i gde je njihova tačka preloma (breaking point). Već duže vreme se bavim testiranjem programa, video igrica, aplikacija za mobilne telefone, pa čak i operativnih sistema (Windows Insider Program). Sve, gore navedene, stvari su mi pokazale da želim da budem tester, pa je sledeći korak bio traženje najboljeg načina da se stručno osposobim za karijeru u testiranju.

3.Kako je biti student na Akademiji za softver testing u SEDC-u? Da li su tvoja očekivanja ispunjena?

Od početka do kraja, mogu reći da je studiranje proteklo besprekorno. Postojala je stalna interakcija između predavača i studenata, što je za mene veliki PLUS. Akademija je namenjena ljudima sa i bez prethodnog iskustva, neke stvari su mi bile lako razumljive i jednostavne. Jedina stvar koju sam želeo da učim malo više je automatizovano testiranje. Pošto je akademija i za početnike, više smo se fokusirali na ručno testiranje, ali postoji izreka „Da biste bili dobar automatizovani tester, morate biti odličan manuelni tester“.

4.Završio si Akademiju za softver testing u SEDC-u pre tačno dve godine. Šta od tada?

Uz pomoć akademije i sertifikata istaknutog u biografiji, lako sam dobio prvi posao. Posle godinu i 6 meseci dobio sam ponudu od druge firme, gde sam trenutno manuelni tester. Smatram da je Akademija odskočna daska u mojoj karijeri softver testera.

5.Da li ti je znanje sa Akademije pomoglo da se lako prilagodiš svojim radnim obavezama?

Pošto smo prilično dobro naučili metodologije po kojima većina firmi radi, lako sam se prilagodio u obe firme. Želim da kažem da svaka kompanija ima drugačiji način rada i promena radnog mesta je veliki plus za mene da upoznam druge radne kulture.

6.Šta je na tebe ostavilo najveći utisak sa Akademije?

Mentor koji je prepun znanja iz oblasti testiranja softvera. Želim da pohvalim i asistente koji su se sve vreme potpuno posvetili nama, studentima, i objašnjavali nam ono što nismo razumeli.

7.Koja je tvoja preporuka svima onima koji razmišljaju da svoju karijeru usmere ka softver testingu?

Po mom mišljenju, tester je ključni igrač u celom timu za razvoj softvera, tako da toplo preporučujem da započnete ovu karijeru, bez obzira na to da li imate prethodno IT iskustvo. Ako vas zanima kako stvari funkcionišu i zašto ponekad uopšte ne rade, želite da poboljšate korisničko iskustvo, počnite da čitate o Softvare Testeru već danas.

8.Kakvi su tvoji planovi za budući profesionalni i obrazovni razvoj?

Već sam počeo da učim automatizovano testiranje i da koristim alate koji se odnose na isto. Neko vreme bih voleo da se ceo moj fokus usmeri na automatizovano testiranje.

Definitivno bih znanje nadogradio online kursevima vezanim za QA i testiranje. U ovoj profesiji postoji stalan razvoj i stoga je neophodno stalno usavršavanje

 

Iskoristi priliku i STARTuj svoju IT karijeru kao softver tester.

Prijave za Akademiju za softver testing su u toku.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top