fbpx

Ivana Pančevska – deo Web factory-ja

Ivana Pančevska je naš alumni student Akademije za softver testing.

Nakon završene Akademije i položenog ISTQB ispita, započinje svoju novu karijeru kao softver tester za kompaniju Web factory. U nastavku nam govori o svom iskustvu vezanom za predavanja i kako su ona uticala na njen budući razvoj karijere.

1.Zdravo Ivana, opiši se ukratko?

Zdravo, ja sam Ivana, diplomirani pravnik sa skoro 10 godina radnog iskustva.

Po prirodi sam pozitivana, borbena, uporana, ambiciozna, sa snažnom željom za stalnim napretkom i promenama. Onog trenutka kada je moja stvarnost postala monotona i kada sam osetila da me posao više ne ispunjava, znala sam da je vreme za promenu. Nakon ozbiljnog razmatranja i analize, skupila sam hrabrost da završim tadašnju karijeru. Upisala sam Akademiju za softver testing na SEDC-u i odmah nakon toga položio ispit za ISTQB sertifikat.

Put nije bio nimalo lak, ali evo me sada, više od godinu dana zaposlena sam kao softver tester u Web Factory-ju, kompaniji koja postoji više od 12 godina, sa 50+ klijenata širom Japana, SAD, Kanade, Australije i Evrope i 100+ projekata u FinTech industriji, zdravstvu, ugostiteljstvu, sektoru zabave, bankarstvu, kao i industriji ljudskih resursa i zapošljavanja. Konačno sam srećna i ispunjena zbog osećaja da radim ono što volim, u prijatnoj i pozitivnoj atmosferi sa super kul kolegama.

2.Šta te je privuklo da započneš karijeru baš kao softver tester?

Zaljubila sam se u kompjutere od detinjstva, uvek sam bila sama svoj majstor kompjutera, nakon što sam ga, naravno, sama i pokvarila. Ponekad bih magično uspeo, a ponekad je bilo potrebno pozvati prijatelja, ali me je uvek vodila radoznalost šta će se desiti ako uradim ovo ili ono, ako kliknem ovde ili tamo. Gledano iz ove perspektive, i tada sam nesvesno pokušavao da otkrijem bagove, a potom i da im nađem rešenje.

Očigledno da su me tehnologije i IT industrije oduvek zanimale, a pošto je to trenutno najdinamičnije i brzorastuće tržište, sa najviše mogućnosti i velikim izborom različitih profila poslova, bilo je očigledno da će to biti moj izbor za profesiju.

Istraživala sam, naišla na Akademiju za softver testing, pažljivo sam analizirala šta se traži od softver testera i koje kvalitete treba da poseduje i jednostavno sam se našla. S jedne strane, smatrala sam da imam kapacitet da savladam gradivo. S obzirom na to, da nemam tehničko obrazovanje, ipak sam smatrala da mogu za kratko vreme da se osposobim za rad i doprinesem podizanju kvaliteta rada u timu. Sa druge strane i moje karakterne crte su se ovde savršeno poklopile.

3.Šta biste poneli sa Akademije i da li su vaša očekivanja ispunjena?

Ja sam lično imala veoma pozitivno iskustvo kao student na Akademiji za softver testing. Program je dobro osmišljen i sveobuhvatan i dobra je osnova za svakoga ko želi da započne karijeru u ovoj profesiji. Predavači i asistenti su pravi profesionalci, uvek spremni da, na praktičnim primerima, objasne gradivo.

Predavanja su uvek zanimljiva, od učenika se traži interakcija i aktivnost, nije jednosmerni razgovor, već nas bukvalno ispituju, rešavali smo zadatke na tabli i pisali domaće.

I naravno, na kraju programa dosta mi je pomogla priprema za polaganje ISTQB sertifikata, svi saveti i pomoć predavača su mi zaista mnogo pomogli.

Sve u svemu, Akademija pruža odličnu osnovu za početak procesa obuke za posao, ali najteže ostaje studentima. Naravno, uz posvećenost, ogroman trud i rad na svim projektima i zadacima tokom cele Akademije, uspeh će biti neizbežan.

4.Da li su se radne obaveze poklopile sa svime što ste naučili na Akademiji?

Bukvalno sve što je ikada pomenuto na predavanjima našlo je praktičnu primenu u stvarnosti, počev od samog intervjua za posao i tehničkog testiranja, pa do danas. Program je osmišljen tako da pokriva sve što bi softverskom testeru ikada bilo potrebno u svom radu, makar samo kao koncept. Naravno, svaki pojedinac treba stalno da istražuje, nadograđuje i proširuje svoja znanja.

5.Šta biste savetovali ljudima koji žele da započnu karijeru kao softver tester?

Preporučiću svima da veruju u sebe i svoje potencijale i mogućnosti. Svi vi koji posedujete jake analitičke veštine, vaša radoznalost je na maksimumu, spremni ste za izazove, želite da pomerate svoje granice, želite da radite u timu i dinamičnom okruženju i želite da uđete u razgovore sa programerima, go for it!

Verovala sam u sebe i svoj potencijal, tako da sam sada deo super kul radnog okruženja i imam divne kolege od kojih svaki dan naučim nešto novo, i kao profesionalac i kao čovek!

 

Iskoristi priliku i STARTuj svoju IT karijeru kao softver tester.

Prijave za Akademiju za softver testing su u toku.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top