fbpx
intervju so ana jovanovska - mentor na cyber security

Здраво Ана. Иако Cyber Security и Online privacy одат рака под рака, дали би сакала јавно да споделиш нешто 😂

Здраво, јас сум Ана Јовановска од Скопје. By day a DevOps Engineer, by night mentoring students about DevOps and Cloud. Кога не работам, цртам или фантазирам за цртање.

Додека работам слушам metal & К-pop. Тоа е мојот црно-розов свет.

Сакам да предавам, професорот во мене е посилен од се. Cloud технологиите се неминовен дел од DevOps секојдневието, па така и Azure дојде со работата.

Доколку веќе работите во ИТ и имате основно предзнаење за термините, AZ104 е одличен почеток за надоградба, доколку сте го поминале основното ниво на учење на Azure сервисите. Безбедноста на тие сервиси секогаш се подразбира, но доколку се гледате како инженер кој повеќе е фокусиран да учи security in the Cloud или Cyber security, AZ500 го овозможува токму тоа.

Благодарение на достапноста на ресурси преку интерактивни медиуми, следам секојдневно што се случува со технологиите и тоа може да биде социјален медиум, YouTube видеа, курсеви (платени/неплатени), луѓе што ги следам на форуми, техничка книга.
Но најмногу учам од своите колеги и себе си, кога пред мене има нов предизвик кој треба да се совлада.

Да размислуваат на повисоко и пониско ниво на некоја тема, да замислуваат сценарија кои не се случиле а имаат веројатност да се случат, да бидат љубопитни да учат секојдневно.

Учењето на Azure само по себе е доста опширно и нуди можност за повеќе кариерни патишта за сечии преференции било тоа да е IT Support, SysAdmin, DevOps, Cloud, Cyber Security, Data итн.

Академијата за сајбер безбедност е правиот избор доколку онлајн приватноста ја сметате за круцијална, сакате да научите како да им помогнете на другите да се заштитат или пак слушате метал и K-pop музика.

Scroll to Top