fbpx
uspeshna prikazna - aleksandar malinov - programiranje

Јас сум Александар Малинов, имам 28 години и сум од Скопје, по струка сум дипломиран правник на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј”. Пред да се запишам на академијата за Web Development во Qinshift Academy (поранешено СЕДЦ), имав повеќе работни искуства во неколку дејности, каде што не беа исполнети моите финансиски и професионални очекувања. Затоа се одлучив да направам голем чекор и да направам промена во мојата кариера, што на крајот излезе како една од најдобрите одлуки во мојот живот.

Покрај финансиската причина поради која поголемиот број на луѓе се одлучуваме за програмирање, една од причините за мене беше и мојата желба уште од детски години да креирам веб страни и видео игри. Од секогаш сум сакал и ме фасцинирала помислата да знам како изгледа процесот да се изгради нешто од нула и да прерасне во нешто комплетно и функционално.

Лично сум многу задоволен од моето искуство на Академијата за Програмирање. Првиот дел од академијата (Front-End) го следевме со физичко присуство, а остатокот од акдемијата се одвиваше Online. Покрај сите проблеми со пандемијата, тимот на Qinshift Academy се справи одлично со целата ситуација и брзо се адаптиравме на новата состојба со Online наставата.
Qinshift Academy располага со одличен број на тренери кои се желни да го пренесат своето знаење на студентите и стојат на располагање во секое време. Со тоа што беа вклучени повеќе тренери во текот на едукативниот процес  беше многу добро искуство за мене и можност да се стекнам со знаење,различни гледишта и искуства од повеќе експерти кои се меѓу најдобрите во својата област.

Академијата во целост ги исполни моите очекувања и сум многу задоволен од сите тренери со кои што имав можност да имам интеракција и да научам многу работи од нив. Тренерите несебично се вложија и  успеаа да нé запознаат не само со работи поврзани со теоретска настава за програмирање, туку и со практичниот дел од едукацијата.

Два месеци пред да завршам со Академијата за Програмирање, почнав да аплицирам за пракса во повеќе IT компании и започнав со пракса во септември 2020 каде што работев на проект со постара технологија (Asp.net 4 WebForms).
Но, по самото завршување со Академијата, добив повик од Seavus за интервју за можно вработување, каде што поминав одлично и добив понуда за работа како .Net Developer. Веќе 7 месеци работам во Seavus и сум многу задоволен од моето досегашно искуство, каде што секојдневно напредувам и се стекнувам со нови искуства и предизвици.

Мојот совет за идните студенти на Академијата за Програмирање е“Пишувајте домашни!”.
Можам да кажам дека најмногу учев откако после секое предавање ќе седнев дома, ќе одвоев неколку часа и сам ќе ја решев домашната задача.

Не може да очекувате дека ќе научите се само преку процесот на настава, мој совет е да вложите време и надвор од предвидените часови на Академијата. Програмирањето е голем предизвик и не е лесно да се научи, како и секоја друга професија си бара многу труд, време и љубов за да се совлада.

Да не ви биде непријатно да поставувате прашања на предавањата доколку нешто не ви е јасно, затоа што и самите тренери се желни да го пренесат нивното знаење на вас.
Им посакувам многу успех на сите идни сутденти на Qinshift Academy и се надевам дека еден ден ќе бидеме колеги.

Scroll to Top